9.10.2014, Euractiv – Romi češće neuhranjeni, podložniji nasilju

9.10.2014, Euractiv – Romi češće neuhranjeni, podložniji nasilju

Romi u Srbiji imaju lošije uslove života od opšte populacije, a romska deca su češće neuhranjena i znatno ređe pohađaju predškolsko, pa i školsko obrazovanje, pokazalo je istraživanje predstavljeno 3. jula. Fizičko kažnjavanje dece je znatno češće kod romske dece, a čak 37% žena u romskim naseljima smatra da muž ima pravo da udari ženu u određenim okolnostima, pokazalo je istraživanje Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) i Republičkog zavoda za statistiku.

“Rezultati istraživanja pokazali su da se jaz između žena i dece u romskim naseljima i ostatka populacije produbio u odnosu na 2010. godinu. Razlike između siromašnih i bogatih, dečaka i devojčica i ruralnih i seoskih sredina su sve veće”, kazao je direktor UNICEF-a Mišel Sent Lo na konferenciji za novinare u Beogradu.

Smrtnost odojčadi u romskim naseljima iznosi 13 promila, dok je kod ostatka stanovništva ona skoro duplo manja. Smrtnost dece do pet godina je 14 na 1.000.

Romi zaostaju i po obuhvatu vakcinacije, budući da je do 35. meseca 81% dece je primilo sve preporučene vakcine, dok je to slučaj za 44% romske dece.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović poručio je državi da uma “puno posla koji mora vrlo brzo da se odradi”, jer rezultati nisu optimistični.

http://www.euractiv.rs/ljudska-prava/7481-romi-ee-neuhranjeni-podloniji-nasilju

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*