Kućni lekar – Prepoznajte na vreme simptome infarkta

Kućni lekar – Prepoznajte na vreme simptome infarkta

Ukoliko ugoršak krvi začepi krvni sud srca i kao posledica toga dođe do otkazivanja funkcije dela srčanog mišića, radi se o srčanom infarktu.

Infarkt u najgorem slučaju dovodi do smrti. Zato je jako važno da se na vreme i ispravno prepoznaju simptomi srčanog infarkta.

Najčešći simptom infarkta je intenzivan bol u grudima koji traje duže od pet minuta. Mnogi pacijenti ovaj bol opisuju kao da im teret leži na grudima ili kao da im neko steže srce.

Bolovi se često šire u levu ili desnu ruku, gornji deo stomaka ili donju vilicu.

InfarktOsećaj kao da vas peče ispod grudne kosti ili iznenadni problemi sa disanjem, takođe mogu biti simptomi nadolazećeg infarkta. Pored toga može doći do mučnine, jakog znojenja i osećaja slabosti.

Na žalost, simptomi nisu uvek isti. Tako se na primer kod 20-30 % pacijenata ne javlja bol u grudima. Nekada dođe samo do bola u rukama, nekada samo u donjoj vilici.

Neki pacijenti i pri najmanjoj opterećenosti imaju osećaj gušenja u grudima ili ih probudi osećaj probadanja u grudnom košu. Mnogi pacijenti ove simptome doživljavaju kao žgaravicu ili slično, ali može se (a i ne mora) raditi o predznacima infarkta.

Razlika u simptomima između muškaraca i žena manje-više ne postoji, jedino što žene češće imaju mučninu i iznenadne probleme sa disanjem.

Dijabetičari često dobiju infarkt bez da osete jače simptome. Njihov osećaj bola je nekada, zbog dijabetesa, poremećen, odnosno, oni umesto jakog bola osećaju samo slabo zatezanje u grudima.

Obično sami pogođeni primete svoje simptome i instinktivno pokušavaju da se ne pomeraju, izgledaju jako bledo i jako se znoje.

Ukoliko ste pored osobe koja upravo proživljava simptome koji bi mogli biti simptomi infarkta odmah pozovite hitnu pomoć, jer ukoliko se stvarno radi o infarktu, onda je svaka minuta važna.

Osobe koje na vreme dođu u bolnicu, imaju šansu preživljavanja od 90%. Skala preživljavanja infarkta je drastično porasla u zadnjih 20 godina i to samo zato što se pacijenti ranije, odnosno na vreme terapiraju. Zbog toga je važno na vreme reagovati.

Do dolaska hitne pomoći važno je ostati smiren i pokušati tu smirenost preneti na pacijenata, jer je svaki dodatni stres i uzbuđenje u tom trenutku nepotrebno.

Infarkt je životno opasan zato što, posebno u početku, može dovesti do teških smetnji u radu srca. Srce ubrzano radi, a istovremeno slabi njegova snaga. Bez odgovarajuće terapije jako brzo može doći do smrti.

Izvor: http://kucnilekar.com/prepoznajte-na-vreme-simptome-infarkta

Priredila: Vladana Lilić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*