Vladana Lilić – ROMSKA TRADICIONALNA ODEĆA

Vladana Lilić – ROMSKA TRADICIONALNA ODEĆA

Romska tradicionalna odjeća u Republici Makedoniji su Ćintijane, koje se nazivaju shalvari ili dimije. Oni se razlikuju pored tkiva od kojeg su napravljeni i razlikuju se na način na koji su napravljeni. U zapadnom delu Republike Makedonije , Ćintijane su obilne i ukrašene su vezom zlatnim kolor koncem. Prsluk je napravljen od zlatnog kolor konca, i obično ono ima aplikaciju za ruke koje je napravljeno od zlatnog kolor konca i baršuna. Ispod prsluka one prikazuju posebne košulje čiji stil je ovratnik i kraj rukava, ukrašen je s tako nazvanim oje, čipke koje su izrađen ručnim radom s posebnim koncem. Oko struka, stavlja se srebreni ili zlatni pojas (kolan). One su specifično napravljeno za Ćintijane sa zlatnim kolor koncem i baršunom. U zapadnoj Makedoniji je natrunjena tradicionalna nošnja Albanaca i Turaka koji žive u tom dijelu države, i imaju skoro istu tradicionalnu nošnju..

RomskaTradicionalnaOdeca

U Skoplju i istočnoj Makedoniji, posebna pažnja je upućena prema materijalu Ćintijane od kog su napravljene: obilne su, ukrasivi materijal u raznim bojama i drugim sjajnim detaljima. Materijal sam po sebi je svečan i nema kukičan rad sa zlatnim kolor koncem. Prsluk može biti napravljen sa zlatnim kolor koncem, ili oni naprave takozvani mintan od istog materijala kao što su i dimije. Mintan je vrsta prsluka s bujnim plisiranim ovratnikom i širokim rukavima, koji na kraju imaju gumi- lastiku tako da se mogu podići prema laktima, tako da bi nabor imao naglas na haljini.

Ćintijane su tipični samo za Rome koji su nastali živeti na Balkanu. Romska tradicionalna oprema se razlikuje od sela do sela gde su se Romi nastanili živeti. Oni su prihvatili detalje tradicionalnih nošnji koje su tipične za zemlju gde oni žive. Ali, jedna stvar je tipična za sve Rome iz celoga sveta. To je da su sve nošnje koje su napravili drugačijih boja i nacrti, platna imaju velike nabore na haljini i čeznu prema gležnjevima; ukrasni rupci, sve žene su krašene s biserjem, zrno naniže, narukvice, prstenjima, zlatnicima i vrlo velikim naušnicama, itd.

Muškarci nose, bele ili plave košulje. Preko košulje, nose crni prsluk, takođe nose hlače crne boje s čizmama do koljena. Remen oko struka i šešir su važni detalji.

Romi nemaju istu tradicionalnu nošnju jer preci kako su putovali po svijetu i tamo gde su nastali živeti pokupili su detalje s toga kraja. Može se reći da Romi ne znaju u biti koja je njihova prava nošnja i tako svi Romi iz celoga sveta imaju neke detalje slične ali ipak su različite te su posebne na svoj način.

Izvor: http://www.romalen.com/portal/tema.php?vijestID=38

Novinsko informativna agencija Roma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*