15.11.2014, NIAR – TUZLARIJE – VIJESTI: UG ˝Evropski put Roma˝ Sanacija i izgradnja kuća za Rome u Kiseljaku

15.11.2014, NIAR – TUZLARIJE – VIJESTI: UG ˝Evropski put Roma˝ Sanacija i izgradnja kuća za Rome u Kiseljaku

U naselju Kiseljak, mjesnoj zajednici na području Grada Tuzle, u toku su radovi na sanaciji i izgradnji 12 objekata za romske porodice. Radovi se izvode u okviru projekta poboljšanja uslova za život u romskim zajednicama, pri čemu je, u ovim aktivnostima stavljen poseban akcenat na stambeno zbrinjavanje. 

4.

U toku projektnih aktivnosti izvršit će se sanacija pet stambenih objekata u kojima su živjele višečlane porodice u neadekvatnim uslovima, bez kupatila, izgrađenog pokrova, ili nedovršenim i nefunkcionalnim objektima. Predviđena je izgradnja novih sedam porodičnih stambenih objekata čiji će vlasnici biti domicilni kiseljački mladi bračni parovi u romskoj zajednici bez riješenog stambenog pitanja.

Projekat se realizuje sredstvima Evropske unije koja implementira Nevladina organizacija Hilsfwerk uz asistenciju i podršku vlasti Grada Tuzla. Posebnu podršku stambenom zbrinjavanju Roma u Kiseljaku daje gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, koji je aktivirao svu potrebnu administraciju neophodnu u realizaciji projektnih aktivnosti.

Projekat izgradnje i sanacije stambenih jedinica za romske porodice u Kiseljaku inicirao je gradski vijećnik i predsjednik Udruženja Evropski put Roma, mr. Mehmed Mujić.

EVROPSKI PUT ROMA (tuzlarije.net)

Novinsko informativna agencija Roma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*