17.11.2014, NIAR – Odlazak Jovana Ćirilova ~ ZBOGOM OKOVANI PROMETEJU

17.11.2014, NIAR – Odlazak Jovana Ćirilova ~ ZBOGOM OKOVANI PROMETEJU

Napustio nas je čovek koji je ugradio sebe u istoriju pozorišne kritike i teorije, jedna od ikona Beograda i veliki prijatelj Roma i romske kulture.

Beograd, 17.11.2014 – Jovan Ćirilov, teatrolog, dramaturg, dramski pisac, diplomirani filozof, pesnik, esejista, romanopisac, prevodilac, leksikogaf, osnivač i umetnički direktor Bitefa, dugogodišnji upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta preminuo je u 84 godini.

Beograd i Srbija neće skoro poroditi toliko univerzalnog i svestranog intelektialca, neiscrpne energije i nepresušnog izvora ideja i novotarija. U svom radnom veku dužem od 6 decenija prešao je put sa diplomom Filozofskog fakulteta u džepu, od asistenta režije preko dramaturga i umetničkog direktora do upravnika Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a neprolazna zasluga mu pripada zbog osnivanja svetski poznatog festivala teatra BITEFA u saradnji sa Mirom Trailović.

Za Rome i romsku kulturu se zanimao oduvek, a u pojedinim periodima se i lično angažovao u cilju popularizacije i približavanja Roma teatru i alternativnom pozorišnom izrazu. Pamtimo ga po izjavi koju je dao povodom dodele druge nagrade na festival Teatra u Kuli još 1988, predstavi Cvetka Stanojevića, dramatizaciji na romskom jeziku klasika “Okovani Prometej” u izvođenju romskog tetra iz Gnjilana, a u prevodu Bajrama Halitija: “Velika je dilema bila oko toga ko će biti laureat. Vi ste iako drugi pravi pobednici”.
Njegova je velika zasluga i u osnivanju prvog romskog pozorišta koje je u Sasama osnovao Zoran Jovanović još 2002 godine i koje nije prestao da pomaže do poslednjih dana.

Ima simbolične povezanosti između Jovana Ćirilova i “Okovanog Prometeja” . I jedan i drugi su bili žrtve svoje doslednosti i žrtvovanja za ljude,zbog čega su podjednako trpeli i uživali. Prometej je ljudima dao vatru, a Ćirilov je Romima darovao hrabrost da celom svetu pokažu svo bogatstvo svoje kulturne baštine, svog jezika, pesme i igre. Ćirilov je bio inspirator, motivator i kreator modernog dramskog izraza u Srbiji.

Neka je večna slava i hvala…

Novinsko informativna agencija Roma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*