4.11.2014, Sve vesti – Vučić prozvao advokate, ovi ne posustaju u štrajku

4.11.2014, Sve vesti – Vučić prozvao advokate, ovi ne posustaju u štrajku

Premijer obećava brzo rešenje i kaže da razlog štrajka nisu samo prava advokata već i ibnteresi tajkuna. Sa protesta advokata ‘Minut do 12’ poručeno je da će se štrajk prekinuti kad se izmeni zakon o notarima.

Predsednik Vlade Aleksandar Vučić izrazio je na aerodromu “Nikola Tesla”, očekivanje da će do rešenja tog pitanja doći brzo.

“Oni nanose političku štetu Srbiji, ali to oni doživljavaju kao borbu za svoja prava”, rekao je Vučić novinarima u Beogradu, uz ocenu da je šteta od obustave rada advokata “ogromna i nemerljiva”, ali da Vladi “ne pada napamet da preduzima nasilne mere”.

Premijer je ocenio da prava advokata nisu jedini razlog za njihov štrajk.

Prema njegovim rečima, “tajkuni” će uraditi sve što mogu da izbegnu suđenje, a kad se završi štrajk advokata, “štrajkovaće neki drugi, možda sudije”.

U Beogradu je danas održan novi protest advokata koji štrajkuju već 54 dan.

Predsednik Advokatske komore Beograd Slobodan Šoškić izjavio je da su advokati spremni za nove vidove protesta i da neće pristati na izmene zakona koje su za njih nepopularne.  On je dodao da očekuje još veći pritisak javnosti, kao i odluku Ustavnog suda Srbije, kojom bi izmene zakona bile proglašene neustavnim.

Kako je istaknuto na protestu advokata, štrajk će biti prekinut kada predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpiše ukaz o usvajanju zakona kojim su prihvaćeni zahtevi advokature, a koji su, kako je rečeno, ustavni i kojima se štite prava građana.

Za govornicom na Trgu Nikole Pašića smenili su se svi predsedsnici lokalnih komora tvrdeći da njihovi članovi nisu zavedeni od strane AKS, niti brane tajkune, već da se bore za svoja prava zagarantovana Ustavom Srbije i prava građana da autonomijom bolje uređuje svoje pravne poslove.

Na protestu je rečeno i da se zahtevima advokata neudovoljava, jer se ”štite interesi nekim ljudima u politici i privredi”.

”Zašto se država toliko upinje da ne promeni odredbu u Zakonu o javnom beležništvu koju tražimo, zato što iza toga stoje veliki materijalni interesi”, rekao je Šoškić.

Sastanak ministra pravde Nikole Selakovića s predstavnicima advokature koji je održan u subotu, 1. novembra, završen je bez dogovora.

http://www.svevesti.com/a276097-vu%C4%8Di%C4%87-prozvao-advokate-ovi-ne-posustaju-u-%C5%A1trajku

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*