9.11.2014, Tanjug – Vilhelm: Nadam se da će Srbija uskoro postati članica EU

9.11.2014, Tanjug – Vilhelm: Nadam se da će Srbija uskoro postati članica EU

BEOGRAD – Nemački ambasador u Beogradu Hajnc Vilhelm poručio je da je pad Berlinskog zida doprineo ujedinjenju ne samo Nemačke već i Evrope i izrazio nadu da će Srbija uskoro postati deo evropske porodice.

“Pad Berlinskog zida nije bio samo stvar Nemačke, već je on promenio i Evropu. Da taj zid nije pao, Evropa ne bi mogla da se ujedini i u tom smislu je ovo važan dan i za Srbiju, kao i za Nemačku, kao i za Evropu”, rekao je Vilhelm na proslavi povodom 25. godišnjice pada Berlinskog zida.
Podsetivši da su zemlje nekadašnjeg Varšavskog pakta već članice Evropske unije, nemački ambasador je izrazio zadovoljstvo što je Srbija, upravo 2014, 25 godina nakon pada Berlinskog zida, počela pristupne pregovore sa Evropskom unijom.
“Veoma se nadam se da će i Srbija uskoro biti članica te evropske porodice”, istakao je Vilhelm.

On je ocenio da je pad Berlinskog zida doneo novu epohu, te da je to istorijski događaj koji je doveo do toga da svet više ne bude bipolaran.
Svet je, kako je dodao, postao multipolaran i Evropa je u njemu našla svoje mesto.

“Ja se nadam se da će Evropa biti još snažniji faktor u budućnosti sa Srbijom kao članicom”, poručio je nemački ambasador.
On je dodao da pad Berlinskog zida šalje poruku svima gde su slobode i ljudska prava ugrožena kao što su, kako je naveo, u Ukrajini, Siriji i Iraku, “da postoji snaga koja može da preokrene stvari nabolje”.
“Nemačko iskustvo je pokazalo da se snovi mogu ostvariti”, istakao je Vilhelm.

Posetioci u Ustanovi kulture Parobrod su preko video-linka pratili uživo svečanu proslavu u Berlinu gde je nakon obraćanja predsednika Joahima Gauka svečano u vazduh pušteno 8.000 balona što je simbolično označilo pad zida.
Zatim je prikazan 90-minutni dokumentarni film “Voz u Slobodu” koji prati radnju od 30. septembra 1989. kada se preko 4.000 ljudi stislo u bašti ambasade Zapadne Nemačke u Pragu.

Te večeri prvi voz se uputio iz Praga ka Zapadnoj Nemačkoj, doduše opasanom rutom: preko Istočne Nemačke.

Foto Tanjug video (Arhiva)

http://www.tanjug.rs/novosti/152816/vilhelm–nadam-se-da-ce-srbija-uskoro-postati-clanica-eu.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*