DRAMA  NEDODIRLJIVI NE UMIRU Autora prof.dr Bajrama Halitija

DRAMA NEDODIRLJIVI NE UMIRU Autora prof.dr Bajrama Halitija

“Velik je put iza mene, od mog prvog objavljenog dela “ROMI-NAROD ZLE KOBI”, izdatog 1996 u Prištini, u kojem sam se u formi eseja posvetio tematici koja je obležila moj život, radnu, naučnu i umetničku karijeru, a to je sudbina i društveni i kulturološki položaj Roma kod nas i u svetu. Imeđu tog dela i ovog koji Vam danas predstavljamo je još 20 naslova različitih žanrova ali svi zajedno deo su misije koju sam postavio pred sebe, a to je da doživim da moj narod bude ravnopravan sa svim drugim narodima na planeti.”,.

 

“Glavna junakinja ove drame iz sasvim obične životne situacije biva uvučena u bujicu događaja koji joj određuju sudbinu vezujući se jedan na drugi i na kraju porađaju heroinu kojoj nijedna žrtva nije prevelika u odbrani sopstvenog identiteta i samim tim i identiteta i prava Roma. Iako je ovde reč o književnoj fikciji ovakav zaplet je potpuno realan i moguć. Frustracije i defetizam koji kod Roma postoje kao proizvod diskriminacije i tretiranja kao nižerazredne socijalne kategorije od strane drugih nacija sa kojima dele životni prostor jer ih smatraju kao narod bez korena, u velikoj meri određuju individualne karaktere i životne filozofije zasnovane na potrebi da se opstane i preživi u takvoj sredini. Sa druge strane Romi nemaju dilemu odakle potiču i gde im je prapostojbina. I kada neko takav, kao junakinja ovog romana, povratkom u prapostojbinu probuđene nade bude suočen sa istim ili sličnim odnosom okoline on reagujući u samoodbrani kreće u borbu za svoj dignitet i svoje pravo, a u toj borbi nikada se ne zna kolika cena mora biti plaćena.”, objašnjava autor

 

 

 

“Moj književni i publicistički opus je neraskidivo vezan za moj narod. Bilo da je reč o poeziji, drami ili rečnicima, filozofskim i naučnim sveskama ili istoriji sve je to u funkciji obogaćivanja kulturne baštine Roma, njihovom obrazovanju i njihovom identitetu. Sa druge strane nastojim da gradim mostove razumevanja između drugih nacija i Roma, da razotkrivam predrasude i kaznim neosnovanu diskriminaciju. I ovo delo je takvo i verujem da će pronaći put do čitalaca bez obira na specifičnost žanra i načina kako je pisano u formi filmskog scenarija. Želja mi je da se ova drama pojavi i u Indiji i da dobije svoju filmsku ili televizijsku verziju jer sam uveren da će pomoći da se razume relacija između Roma i Indije što bi moglo da dovede do konačnog institucionalnog priznavanja statusa Roma kao stanovništva indijskog porekla u rasejanju.”, zaključio je Haliti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*