JUSCELINO KUBITSCHEK

JUSCELINO KUBITSCHEK

Juscelino Kubitschek među istaknutijim je predsjednicima u brazilskoj povijesti. Ovaj brazilski predsjednik bio je češkog i romskog podrijetla.[1] Za vrijeme njegovog mandata pokrenut je i završen projekt izgradnje Brasilie, novog glavnog grada Brazila.

Juscelino Kubitschek je pobijedio na predsjedničkim izborima u Brazilu koji su održani 2. listopada 1955. Postao je jedan od najzapamćenijih predsjednika u  povijesti Brazila. Dok je njegova vladavina trajala, glavni grad Brazila preseljen je iz Rio de Janeira u novosagrađenu Brasíliju. Njegova vlada je i naredila gradnju Brasilije kao planski sagrađene prijestolnice. A sjetimo se kako je je Rio de Janeiro bio glavni grad Brazila tijekom razdoblja od 1763. do 1960. Juscelino Kubitschek bio je po struci liječnik. Predsjednikom je postao kad su mu bile 53 godine.[2] Bio je predsjednik Brazila od 1956. do 1961.

Izgradnja novog glavnog grada Brazila započeta je godinu nakon njegovog stupanja na dužnost. Radilo se o velikom pothvatu, jer je Brasília sagrađena usred prašume, duboko u unutrašnjosti Brazila (oko 1000 kilometara od obale Atlantskog oceana). Kubitschek, je prozvan ocem modernog Brazila. Njegova majka bila je češkog i romskog podrijetla, kao i on.

Poginuo je u automobilskoj nesreći 1976., a njegovom je sprovodu prisustvovalo više od 300 000 ljudi.

http://romi.hr/zanimljivosti/hrvatska/poznate-osobe-romskog-podrijetla

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*