Reakcija Instituta za evropske studije Roma i istraživanja zločina protiv čovečnosti i međunarodnog prava na nemire u Sofiji, Bugraska ROMI UMIRU OD HLADNOĆE I GLADI

Zbog hroničnog ignorisanja vlasti socijalnog stanja romske populacije u Bugarskoj Romi su izašli na ulice glavnog grada da u mirnom protestu skrenu pažnju evropske Bugarske na izuzetno teško stanje kod dela njihove populacije.

Sofija-Deo romske populacije u Bugarskoj koji je ove zime zbog katastrofalne socijalne situacije doveden do humanitarne katastrofe jer nemaju ni ogreva ni hrane za elementarno preživljavanje spontano se okupio u Sofiji da na miran i demokratski način skrenu pažnju Vladi i resornim ministarstvima na činjenicu da Romi umiru od hladnoće i gladi. Tim pre jer je ovo stanje posledica politike koja je na delu poslednjih godina, a to je neselektivno rušenje romskih naselja uz obrazloženje da su nelegalna i protiv Zakona ne nudeći pritom Rešenje koje ne bi Rome ostavilo na ulici usred zime.

Kontinuitet u sprovođenju ove politike je vidljiv unazad par godina, slučajevima u Staroj Zagori, Plovdivu i slično. Tenzije su porasle i situacija je na ivici konflikta koji neće nikom dobro doneti, osim političkim partijama koje su u izbornoj kampanji za evropski Parlament.

U nastojanju da se dođe do rešenja i da se izbegnu svi konflikti, pojedini istaknuti Romi, kao što je dr. Ljiljana Kovačeva, Romkinja koja  godinama radi u Ministarstvu obrazovanja, pokušavaju da posreduju između Roma dovedenih do ivice očaja i Vlade. Međutim da sve bude teže, pojedini predstavnici Vlade u svojim nastupima vređaju i nipodaštavaju Rome kao narod pred čim niko ne može da ostane ravnodušan. Kao da nekom odgovara da se ponovo u javnosti Romi predstavljaju samo kao remetilački faktor, a ne kao narod ili nacionalna manjina ravnopravna sa drugim državljanima Bugarske, odnosno Evropske unije.

Romi iz celog sveta su duboko zabrinuti zbog sadašnje situacije u Sofiji i pozivaju Vladu Bugarske da koriguje svoje stavove i nastupe u javnosti koji prave sve veći jaz između romske manjine i domicilnog naroda. Jer Romi neće nigde nestati iz svoje Otadžbine jer je Bugarska i njihova, kao i svakog etničkog Bugarina. Bar tako je zacrtano u svim dokumentima i standardima EU koje je Bugarska bila u obavezi da prihvati od dana kada su postali članica unije. Uvereni smo da imate kapacitete da momentalno sanirate humanitarnu katastrofu kao što smo uvereni da imate viziju i političku volju da u narednom periodu započnete suštinsko rešavanje statusa Roma u Bugarskoj.

U tome će Vam svesrdno pomoći romska intelektualna elita kojoj pripada i već pomenuta dr Ljiljana Kovačeva kao i drugi Romi od autoriteta u svom narodu.

 

Prof. dr Bajram Haliti, predsednik

 

logo_cir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*