Religiozna verovanja

Iako civiliyacija sve više obara stare tradicije, Romi ostaju vezani uz čitav ciklus religioznih verovanja (kad kad dosta mračnih) koja su sastvani delovi temelja na kojima počiva ustrojstvo tog naroda pa, prema tome, i njegova kohezija.

Budući da su savršeni adaptatori na svim područjima, Romi su vrlo dobro znali podložiti svoju veru vanjskim zahtevima religija onih zemalja kroz koje su prolazili oni su jednokao pravoslavci, muslimani ili hrišćani. Dogadja se čak ( mi smo to napomenuli govoreći o mečkarima, s balkanskog poluostrva) da spajaju islam  s riščanstvom. Danas evangelistički pokret uspeva da ih u iyvesnoj meri povrati na protestantizam.

Bez obzira na veroispoves očevidno je da Romi intenzivno veruju, a to je ono upravo najbitnije. Bili oni hriščani ili muslimani (ili bili oni čak van svakog ,,službenog kulta”. R«mi u velikoj večini pokazuju toliku čvrstu veru i tako versko oduševljenje da to začuđuje i same svećenike. Treba prisustvovati hodoćašću u Lourdes pa da se uvidi koliko je njihova vera duboka i kako ju je teško zadovoljiti. Premda se Romi lako priklanjaju sadržaju naših religija, oni ipak imaju pre sveg svežanj određenih verovanja koja bi gotovo mogla formirati pravu mitologiju.

S obzirom na tajnu koja čvrsto obavlja romsku tradiciju teško je krčiti put kroz gustu šumu tih verovanja. Priče i legende, komentari romologa i pričanja samih Roma često nam deluju sumnjivo. Povrh toga, svaka grupa je manje više preinačila prvobitni ciklus za svoju vlastitu upotrebu. Tako bi se i elementi koji su ovde izneseni mogli sastaviti na taj način da bi stvorili strogo homogenu celinu. Kako se dogme tek delimično poklapaju, pa su čak i pprotivuslovne, tumačenje tog zbira je veoma nepouzdano. Napokon, svaki propoveda za svog vlastitog sveca, a katolički sveštenici koji su se interesovali za romsku mitologiju, došli su u iskušenja da ističu što se u njoj pribižavalo hriščanstvu.

 

logo_cir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*