1.12.2013, romea.cz – Amnesty International Češke Republike čvrsto prigovara protiv opaski senatora o Romima

1.12.2013, romea.cz – Amnesty International Češke Republike čvrsto prigovara protiv opaski senatora o Romima

Kao što je novinski server romea.cz ranije izveštavao, nedavna sednica Senata Parlamenta Češke Republike o preporukama Saveta EU o merama za integraciju Roma je obuhvatala opaske nekih senatora koje su otkrile njihov anti-ciganizam, glupost, nepoznavanje tematike, kao i osećaj superiornosti kombinovan sa potrebom da se drugi ismevaju.

Amnesty International Češke Republike (AI ČR) čvrsto prigovara kako protiv neoprostivog nepoznavanja praktične škole senatora Doubrave, tako i protiv njegovih nedokazanih tvrdnji o njihovim benefitima.

Sa druge strane, AI ČR u potpunosti podržava nalaze Evropskog suda za ljudska prava iz 2007.godine u slučaju D.H. i drugi protiv Češke Republike, da se indirektna, sistematska diskriminacija romske dece odvija u Češkoj Republici, precizno rečeno u tim praktičnim školama, a daljnje mi zahtevamo da senator Doubrava poštuje obavezu Češke Republike na osnovu ovog nalaza o podršci ubrzane implementacije mera kako bi se ispravila sitaucija.

Izvor (engleski jezik): http://www.romea.cz/en/news/czech/amnesty-international-czech-republic-strongly-objects-to-senators-remarks-about-roma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*