Izjava Bajrama Halitija povodom usvajanja rezolucije Evropskog Parlamenta

Izjava Bajrama Halitija povodom usvajanja rezolucije Evropskog Parlamenta

Beograd, 10. mart 2011. godine – Predsednik Novinsko-informativne agencije Roma Bajram Haliti pozdravio je u pismenoj izjavi TANJUG-u usvajanje rezolucije Evropskog Parlamenta koja obezbeđuje minimum standarda Romima na nivou Evropske Unije da se poboljša težak položaj Roma, rekavši da je to  početak integracije Roma bez asimilacije i nešto što se ne sme odlagati. Pospešivanje njihovog napretka je presudno za prosperitet čitavog kontinenta i zahtevaće sprovođenje specijalne politike koja će osigurati da Romi uživaju postranzicione beneficije.

Haliti je naglasio da „romski narod… mora da poseduje iste slobode i prava kao i drugi. Oni nisu imigranti iz trećih zemalja – oni su građani Evropske Unije, i protiv njih ne bi smela da postoji diskriminacija“.

Haliti očekuje da će juče usvojenom rezolucijom Evropskog parlamenta viši vladini lideri poštovati trenutne, čvrste, javne i dosledne poruke da će nasilni zločini, za koje se ispostavi da su bili motivisani predrasudama i netolerancijom, ubuduće biti iscrpno istraženi i procesuirani punim opsegom zakona koji se direktno bavi zločinima mržnje.

Usvajanjem jučerašnje rezolucije Evropskog parlamenta, Haliti očekuje da će se stvoriti i ojačati antidiskriminaciona tela. Zvanična antidiskriminaciona tela kao i tela za ljudska prava bi trebala da imaju ovlašćenje da se bore protiv zločina mržnje kroz monitoring, izveštavanje i asistenciju žrtvama.

Haliti smatra da će rezolucija Evropskog parlamenta doneti novu nadu koja se mora negovati, jer uslovi u kojima sada većina Roma živi su neverovatni. Moramo se boriti za bolje razumevanje Roma od strane drugih članova društva i raditi sa liderima Roma da bi shvatili njihove težnje. To je zajednica sa velikim mogućnostima i svi imamo odgovornost da osiguramo da taj narod ima priliku da realizuje svoj doprinos evropskom društvu.

Usvajanjem rezolucije Evropskog Parlamenta države članice treba da štite etnički, kulturni, jezički i verski identitet nacionalne manjine Roma na svojoj teritoriji i stvore uslove za unapređenje tog identiteta u protivnom i ova Rezolucija biće samo mrtvo slovo na papiru.-zaključio je Haliti .

Bajram Haliti, glavni i odgovorni urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*