Menadžment

BajramBAJRAM HALITI je rođen 1955. godine u Gnjilanu, na Kosovu. On je jedan od najcenjenijih poznavalaca Roma u Evropi i svetu. U novinarstvo je ušao 1985. prošavši sve nivoe novinarskog razvoja od pripravnika do odgovornog urednika romskog programa. Sa velikim uspehom se iskazao i u pisanim i u govornim novinarskim žanrovima, kao i u publicistici.

Na XVI međunarodnoj književnoj manifestaciji “Amico Rom”, koja se svake godine održava u italijanskom gradu Lančano, Bajram Haliti je bio dobitnik Svetske nagrade za književnost predsednika Italije. Na konkurs za ovu nagradu pristiglo je 6oo radova književnika Roma iz celog sveta koje je ocenjivalo 14 najeminentnijih kritičara.

Na 56. Međunarodnom sajmu knjiga koji je održan 2011. u Beogradu Srpsko-romski rečnik autora Bajrama Halitija dobio je nagradu za poduhvat 2011.godine.

Na 13. Salonu knjige i grafike u Pirotu Nagrada “Loza” za najbolje pojedinačno izdanje, koje afirmiše knjigu u užem ili širem smislu, pripala je izdavačkoj kući „Prometej“ iz Novog Sada za “Srpsko-romski rečnik sa gramatikom i pravopisnim savetnikom” Bajrama Halitija.

Takođe, „Srpsko-romski rečnik“ je dobitnik nagrade Tereze Fon Jakob, a Svetska organizacija dijaspora i manjina (WDMO) je ovo kapitalno delo proglasila knjigom 2011. godine.

Na VII Međunarodnom sajmu knjiga u Podgorici Izdavačkoj kućí „Prometej“ je dodeljena nagrada za izdavački poduhvat za “Srpsko-romski rečnik sa gramatikom i pravopisnim savetnikom”. Srpsko-romski rečnik ima 50.000 odrednica sa gramatikom i pravopisnim savetnikom.

Tročlani žiri u sastavu prof. Siniša Jelušič (predsjednik), prof. Slavica Perović i Marina Vešović je ocenio da je rječnik “više nego odličan lingvistički naučni rad – to je strahovit doprinos održavanju veoma stare kulture. Kulture, i ovo se mora naglasiti, kojoj nedostaje zaštita nacionalnih struktura”.

2012. godine u izdanju Beoknjige iydao je Srpsko-romsko-engleski rečnik sa gramatikom. Rečnik ima 50.000 odrednica. 2012. godine objavio je prvu dramu na srpskom jeziku o stradanjima Roma za vreme Drugog svetkog rata u logorima NDH. Naslov drame je Romi u paklu Jasenovca.

Objavljivao je pesme i tekstove u mnogim časopisima, a zastupljen je u antologiji romske poezije na indijskom, italijanskom, poljskom, bugarskom i engleskom jeziku. 8. aprila 2002. godine povodom Međunarodnog dana Roma, Haliti je dobio povelju „Slobodan Berberski“ za književnost i novinarstvo, koja je po prvi put te godine dodeljena u Saveznoj Republici Jugoslaviji. Dobitnik je plakete „Mira i tolerancije“ za doprinos u borbi za mir, toleranciju i razumevanje među ljudima i narodima; plakete „za naročite zasluge i doprinos na unapređenju kulturnog i prosvetnog života Roma, kao i za uspehe u razvijanju kulture Roma u Republici Srbiji“.

Bajram Haliti, je diplomirani pravnik (advokat priparvnik i student master studija (medjunarodni odnosi), novinar i publicist. Oženjen je i ima tri sina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*