1.11.2013, NIAR – Sevdija D. Abdulova: Apel za literarno izdavaštvo Roma u Makedoniji

1.11.2013, NIAR – Sevdija D. Abdulova: Apel za literarno izdavaštvo Roma u Makedoniji

Sevdija D. Abdulova iz Skoplja (Makedonija), predsednik Republičkog edukativnog i kulturnog romskog centra u Makedoniji je izjavila “Novinsko-informativnoj agenciji Roma”:

„Kada su u pitanju romske knjige u Makedoniji, one su se pre desetak godina štampale na romskom jeziku, i to su uglavnom bile zbirke poezija.

Među Romkinjama koje su izdale svoje zbirke najpoznatije su: Enisa Demirova, Sevdija Demirova Abdulova i Lejla Sulejman, a treba pomenuti i dva prozna dela autorke Akile Eminove. Takođe, treba pomenuti etnološka dela prof. dr Trajka Petrovskog koja predstavljaju veliki doprinos u izučavanju romskog identiteta (jezika, običaja, kulture i tradicije Roma).

Pisci romske pripadnosti se danas u Makedoniji suočavaju sa finasijskim problemom, tako da romski autori nisu u stanju da sami finansiraju izlazak svojih dela. Stoga se može reči da je izdavaštvo Roma u veoma teškoj situaciji. Zato kao stvaralac romske pripadnosti apelujem na ministrastvo kulture i na ostale fondacije u Republici Makedoniji da imaju veće razumevanje za romsko izdavaštvo i da se iz budžetske linije ministarstva kulture Republike Makedonije izdvajaju veća novčana sredstva za Rome“ – zaključila je Abdulova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*